Cercetătorii ştiu că anumite animale îşi pot extinde durata de viaţă printr-un consum redus de calorii. Acum, o echipă de cercetători de la University of Texas Southwestern Medical Center a arătat că acelaşi lucru poate fi obţinut prin pomparea unui hormon care este produs în mod natural în perioadele de post – atunci când sunt consumate puţine calorii.
Cercetătorii au creat şoareci modificaţi genetic care produceau mai mult hormon FGF21 decât în mod normal, descoperind că aceştia prezentau o durată de viaţă cu o treime mai mare decât şoarecii nemodificaţi genetic.
„Practic, putem observa beneficiile asociate consumului redus de calorii fără a fi nevoie de a ţine efectiv această dietă”, explică Steven Kliewer, coordonatorul studiului.
Acest hormon este prezent şi în corpul oamenilor, iar Kliewer crede că FGF21 are potenţialul de a ne face să trăim mai mult, prelungind „durata de viaţă sănătoasă” – acei ani din viaţa noastră în care nu suntem afectaţi de boli.
Cercetătorii cred că FGF21 acţionează pentru a prelungi viaţa prin modificarea căilor din corp ce joacă un rol în procesul de îmbătrânire, precum IFG-1 (insulin-like growth factor-1).
„FGF21 blochează hormonii de creştere ce stimulează factorii asociaţi bolilor, inclusiv a bolilor metabolice şi a cancerelor, iar consecinţa este că animalele trăiesc mai mult”, afirmă Kliewer.
Rezultatele acestui studiu sunt extrem de interesante, mai ales că FGF21 este deja supus unor teste clinice pentru a vedea dacă poate fi folosit ca tratament pentru bolile metabolice. „Aşadar, este un medicament care va fi lansat pe piaţă şi la care oamenii vor avea acces”, concluzionează Kliewer.
Sursa: New Scientist